Prva lekcija

Povezati se na Google analitiku, Google Search Console i odrediti ključne reči. Zatim, popuniti title tag i meta tag, za svaku stranicu na sajtu.

Druga lekcija

Pravilno obeležavanje naslova i podnaslova

Treća lekcija

Kreiranje sadržaja

Četvrta lekcija

Poziv na akciju.

Peta lekcija

Ažuriranje sadržaja.
Treća lekcija

Sada smo na trećoj lekciji male SEO škole. Znači da po završetku ovog zadatka imamo više od polovine uradjenog što nam je potrebno kako bi nam sajt bio bolje optimizovan.

Svakodnevno se susrećem sa stotinama sajtova, bukvalno, i primećujem i dobre i loše poteze. Treba da znate i da nikada ne možete da kopirate nečiji sajt, u smislu dizajna (tekst naravno da ne smete).

Okrenite se vašoj publici, vašoj niši, i servirajte samo ono što vaša publika traži i kako VI rešavate njihov problem.

Tu dolazimo do storytelling-a, odnosno do pričanja priča kroz sadržaj, kojima se ustvari približavate potencijalnim klijentima i uvlačite ih u vaš prodajni levak.

Kada kažem uvlačite – ne mislim ni na šta ružno, već kada klijentima pružite mogućnost da se povežu sa vama, da se poistovete sa vašim iskustvom, koje ste prikazali kroz gore pomenuti storytelling – oni su već napola vaši. Lakše je komunicirati sa osobama, ostvariti prodaju i na kraju kupiti nešto – kada je sa druge strane neko sa kim deliš iskustvo, imaš njegovo poverenje i naklonost.

Nijedna strana ovde nije robot, osim Google botova, zato uvek imajte na umu vaše korisnike.

***

S tim u vezi, dolazimo do trećeg zadatka:
NAPIŠITE ODREĐENI KOMAD TEKSTA ZA SVAKU STRANICU NA SAJTU.

***

Stranice sa minimalnim brojem reči ili bez sadržaja uopšte, šalju loš signal pretraživačima.
Tako pretraživač ne može da shvati o čemu se radi na vašoj stranici, te ceo vaš sajt stavlja pod znak pitanja – čime li se vi to bavite.

Neka na svakoj stranici bude makar 300 reči!

Ovo se posebno odnosi na galerije ili portfolio stranice, koje su pretežno ispunjene slikama. Na ovim stranicama možete dodati tekst kojim ćete opisati slike malo više, šta je to prikazano na njima ili ćete opisati projekte na kojima ste radili u više detalja.

Pored toga što ćete pretraživačima dati bolji kontekst o vašem poslovanju, ovo takodje pomaže korisnicima sajta da bolje razumeju slike, da provedu više vremena na stranici i
na kraju da i odgovore na vaš poziv na akciju – da vam pošalju neki komentar ili predlog za saradnju.

Zatim, tu su stranice kategorija, gde često vidim samo naziv kategorije i ispod izlistani postovi. Napišite kratak opis svake kategorije, čime se bave tekstovi u ovoj kategoriji, ko su vam gostujući autori, preporučite neke od najboljih članaka, pozovite posetioce da ostavljaju komentare, da vam šalju priče.

Takodje, ne zaboravite stranicu kontakt – nemojte da to bude samo jedna rečenica i kontakt forma. Spomenite opet naziv svog brenda, neku od sekundarnih ključnih reči, objasnite vašu lokaciju i kako doći do vas, da li možda znate određenu liniju gradskog prevoza, istaknite u kojem vremenskom periodu može da se očekuje odgovor, radno vreme – sve male detalje koji bi mogli da se jave kao pitanja kod posetioca sajta.
Obavezno ponudite i telefon i mejl, i neka budu klikabilni za one koji gledaju preko mobilnih uredjaja i požele odmah da vas kontaktiraju.

I kada se tako potrudite da pokrijete sve detalje, uštedećete vreme koje biste proveli u razmeni mejlova o svim tim sitnicama, korisnici i posetioci sajta će znati to da cene, a i prodaja će brže i spontanije teći.

Pišite mi kako napredujete!

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping