Prva lekcija

Povezati se na Google analitiku, Google Search Console i odrediti ključne reči. Zatim, popuniti title tag i meta tag, za svaku stranicu na sajtu.

Druga lekcija

Pravilno obeležavanje naslova i podnaslova

Treća lekcija

Kreiranje sadržaja

Četvrta lekcija

Poziv na akciju.

Peta lekcija

Ažuriranje sadržaja.
Druga lekcija

Mnogi su mi pisali u vezi sa prethodnom lekcijom – i to i jeste smisao svega ovoga. Slobodno nastavite. Neke radnje mogu i ja da vam pomognem, ako nema ko. Ponekad vam je potrebno samo da vidite jedan dobar primer ili da čujete jednu rečenicu objašnjenja, nešto što možda nisam rekla, da bi vama postalo jasno i kliknulo.

Tehnički deo sajta vam neće doneti saobraćaj, direktno. Dobar sadržaj je ono što privlači nekog da dodje i da se sadrži na sajtu, a naposletku i da kupi.

Dakle, potrebno je poraditi i na tehničkom delu i na sadržaju. Tehnički deo se odnosi na brzinu sajta, kakav vam je hosting, koliko dodataka (plug-in) koristite, koju temu ste odabrali za WordPress, struktura i dizajn sajta.

(U SEO kursu za početnike, navodim sve potrebne dodatke (plug-in) za WordPress sajtove, kao i šta bi moglo da ometa brzinu sajta i kako to da rešavate).

Jedna devojka mi se javila da je potrošila dosta novca na Google reklamiranje, bez rezultata.

Prvo, sajt tehnički lepo izgleda koliko sam mogla da vidim, uz manje greške, medjutim po sadržaju, Google, a ni korisnici, ne mogu baš da skontaju šta nude. Plus, sajt je star 2 meseca. Dakle, nema šanse ni za šta. Čak i kada plaćate reklame na Google (čime se ja ne bavim) on bira koga će prikazati za određen upit, na kojem mestu – znate da sada postoji po 2,3 oglasa na vrhu.

Treba pažljivo odabrati ključne reči i u ovoj akciji, nije to baš sve jednostavno kao pustiti reklamu preko društvenih mreža. Imajte to na umu.

A sada prelazimo na drugi zadatak:
PRAVILNO OBELEŽITE NASLOVE I PODNASLOVE

***

Uvrstite jedan jedinstveni, opisni naslov <h1> na vrh svake stranice, jer pretraživači ovo koriste kao drugi ključni izvor za razumevanje vašeg sadržaja.
Evo nekoliko saveta za kreiranje glavnog naslova <h1> :

– Pokušajte da budete što detaljniji u opisivanju sa njima;
– Nemate ograničenja po pitanju broja karaktera;
– Upotrebite primarnu ključnu reč obavezno;
– Na jednoj stranici treba da postoji samo JEDAN <h1> , zatim ostali podnaslovi <h2>, <h3>, itd.

Evo primera:
Uobičajen <h1> za stranicu o uslugama >>> USLUGE 🙂
Evo malo poboljšane verzije >>> Usluga fotografisanja vašeg brenda za preduzetnike u Beogradu.

Korišćenje ostalih oznaka podnaslova <h2>, <h3> itd. u celom vašem sadržaju, pomaže da pretraživači dobiju više informacija o vašoj stranici i strukturi sadržaja. Lakše se kreću i sami korisnici, ali i Google botovi pa vašem sadržaju.

PRO TIP:U podnaslovima <h2>, <h3> itd. koristite sekundarne ključne reči ili sinonime primarne ključne reči. Nemojte samo u nedogled ponavljati jednu te istu primarnu frazu, koju ste već stavili u title tag, meta opis i <h1> naslov.

PREPORUKA:
Instalirajte ovu ekstenziju za Chrome SEO MINION.
Ukoliko imate sajt otvorite neku vašu stranicu (ako nemate svoj sajt otvorite bilo koji), kliknite na ekstenziju, pa na ANALYZE ON-PAGE SEO.
Prikazaće vam se osnovni SEO podaci za tu stranicu, pa možete da proverite i title tag i meta opis, ali i naslove i podnaslove. Znači, svaka ali SVAKA stranica treba da ima prvo <h1> naslov pa onda ostale podnaslove. Izbegavajte nasumičan redosled <h1>, <h3>, <h5>, znači naslov i podnaslovi treba redom da se obeležavaju.

Sasvim je ok da promenite dosadašnje naslove i podnaslove, ili da malo izdelite jedan blok sadržaja u više paragrafa kako biste dobili prostora i za podnaslove, a samim tim i mesto za sekundarne ključne reči. Ovom izmenom ne ugrožavate vidljivost ili kreiranje stranica sa greškom (404 error).

Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping